Bitka u bratskom timu Red Bula, Alfa Tauriju: Cunoda spreman za izazove sa Rikardom

Vreme čitanja: 3min | pet. 04.08.23. | 15:11

"Mnogo učim, posebno kada me izazove iskusan vozač. A ne samo da je iskusan, on je vrhunski vozač i znamo da je brz", kaže Juki Cunoda

Dok Red Bul dominira Formulom 1 zajedno sa Maksom Verstapenom, dosta promena zadesilo je njihov bratski tim Alfa Tauri, od kojih je najveća smena novajlije Nika de Frisa. Italijanski tim je posle deset trkačkih vikenda otpustio de Frisa zbog nedovoljno dobrih rezultata u trkama u kojima nije osvojio niti jedan poen. Umesto De Frisa, nakon Silverstona angažovan je Danijel Rikardo koji je nakon otkaza u Meklarenu krajem prošle sezone bio rezervni vozač Red Bula. Od njegovog povratka u Formulu 1, Rikardo je bio 13. u trci za Veliku nagradu Mađarske, u Belgiji u Sprintu je bio deseti, a u glavnoj trci 16.

Govoreći o dolasku Rikarda, njegov timski kolega Juki Cunoda je izjavio da će mu iskustvo borbe sa Australijancem pomoći da nauči mnogo toga.

Izabrane vesti

"Izazovno je. Ali u isto vreme, znam da je ova trenutna situacija potpuno nova za mene. Mnogo učim, posebno kada me izazove iskusan vozač. A ne samo da je iskusan vozač, on je vrhunski vozač i znamo da je brz", rekao je Cunoda, a zatim dodao:

"To je takođe i mali pritisak za mene i verovatno sam zbog toga žurio i napravio par grešaka u poslednjih par trka. Ali uspeo sam sve da spojim u poslednjoj trci (trka u Spa u kojoj je bio deseti). Nije bilo lako. Alsam srećan i osećam se spremno da se borim sa njim u drugom delu sezone".

Kada je reč o početku sezone, iako je Cunoda napravio korak sa doslednošću, japanski vozač misli da mu je 12. mesto u Barseloni poremetilo "ritam". Naime, nakon Velike nagrade Španije Cunodini rezultati nisu bili naročito dobri, a najbolje mesto (pre trke u Belgiji) mu je bilo 14. u Kanadi.

"Doslednost je bila ključna, naročito prošle godine, tako da sam mogao da napredujem. U prvim trkama, bio sam srećan, znao sam zašto. Bio sam u zoni komfora i imao sam nekakav ritam. Posle Barselone, bile su dve trke u kojima sam na nesrećan način izgubio poene. Od tada, počeo sam da gubim ritam. Prepoznao sam količinu koju treba da poboljšam. Spa je bila ista forma ili slična koju sam imao na početku sezone. Tako da sam srećan i nastavljam da napredujem", dodao je Cunoda.

Pored promene vozača, treba podsetiti da će od naredne godine umesto Franca Tosta Ferarijev sportski direktor Loran Mekis biti novi šef tima, dok je bivši generalni sekretar FIA Piter Bajer već preuzeo ulogu izvršnog direktora. Takođe, italijanski tim je krajem juna objavio da će sledeće godine biti pod drugim imenom. Međutim, iako se još uvek ne zna pod kojim imenom ćemo gledati sestrinski tim Red Bula, pojavile su se glasine da bi nemački luksuzni modni brend Hugo Bos mogao da bude njihov novi glavni sponzor. Ukoliko dođe do potpisivanja ovog ugovora, Alfa Tauri bi mogao da bude preimenovan u ’’Boss’’.

Izvršni direktor Alfa Taurija Piter Bajer je povodom njihovog rebrandiranja izjavio:

"Razgovaramo sa nekoliko kompanija koje su veoma zainteresovane za saradnju u budućnosti ali u ovom trenutku ne postoje informacije koje bi bile objavljene. Govoreći o spekulacijama o sponzorstvu, odlazeći šef tima Franc Tost je rekao: "Glavni sponzor je veoma atraktivan, a videćemo šta će pregovori doneti u narednim mesecima. Razgovaramo sa različitim kompanijama. Na sreću, postoji veliko interesovanje".

Još neka od informacija koja je isplivala u toku prve nedelje letnje pauze a koje se tiču italijanskog tima je ta da bi naredne sezone mogli da koriste ovogodišnji bolid Red Bula RB19. Bolid koji ove godine dominira na svakoj trci mogao bi značajno da pomogne timu koji se nalazi na poslednjem mestu u šampionatu sa samo 3 poena, ali se za sada, povodom ovih glasina niko iz tabora Red Bula nije oglasio.


tagovi

Formula 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara